Hoppa till sidans innehåll

Allmänna baskunskaper


Grundregler

 

Säkerheten sätt framför allt, med det menas att du inte får lägga ifrån dig ett laddat vapen, ej heller rikta vapen mot någon oavsett om det är laddat eller oladdat!  Betrakta alltid ditt vapen som laddat när du hanterar det!

Vapen ska även förses med säkerhetspropp när du inte skjuter så att alla runt dig kan se att ditt vapen är ofarligt!

 

Både kläder och vapens egenskaper regleras i regelverken för de olika formerna Nationellt skytte samt Sportskytte. Nationella skyttet har lite mer lättare regler vilket man märker om man tänker delta i någon sportgren framöver då utrustning ofta måste justeras för att bli godkänd.

Inom sportskyttet så är utrustningskontroller en självklarhet där gevär vägs, knappar kontrolleras allt så att lika tävlingsvilkor nås.

 

Alla regler kan läsas under Regelverk mm här

 

Tänker ni köpa vapen så rekommenderar vi att man börjar att fråga i klubben dels om något finns till salu men även för att få råd och tips.

 

anschutz Lg

 

Luftgevär är licensfria och ligger runt 20 000:- och mer att köpa som nya.

Det finns flera fabrikat där de moderna luftgevären använder tryckluft som drivkälla. Trycket i tuberna ligger över 200bar och pumpas med en speciell handpump eller med föreningens maskin.

Billigare modeller har trästock som saknar de justeringsmöjligheter som de dyrare aluminiumstockarna har där i princip alla mått går att justera.

Vanliga kompletteringar på gevären är irisbländare för att kunna justera ljusinsläppet till ögat men även iriskorn så att kornet kan justeras steglöst.

Ståskyttar brukar använda ställ för geväret att vila på mellan skotten.

 

anschutz kh

 

Korthållsgevär är licenspliktiga och ligger runt samma prisklass.

Stockar och tillbehör är i princip lika mot luftgevären men då skyttet sker utomhus så brukar färgfilter användas i siktet. Ammunitionen väljs efter vad som fungerar bra med just den bössan och provas ut av skyttarna.

Har man samma fabrikat på luft och korthållsgevär så kan man flytta över utrustningarna mellan vapnen för att hålla nerer investeringarna.

 

skyttekläder

 

När det gäller kläder så används i början "unisex" varianten av skjutjacka vilket räcker väldigt långt. Inom klubben säljs och köps det mellan medlemmarna vartefter ungdomarna växer ur sina jackor. Nya jackor ligger prismässigt runt 1200:- nya.

 

skor

 

När man vuxit klart eller man vill hårdsatsa på ståskyttet så kan skräddarsydda kläder komma ifråga vilket ger fördelar på tävlingsnivå. Försäljarna brukar finnas ute på större tävlingar och kan då ta måtten och hjälpa till så att allt blir så bra som möjligt.

 

skyttehandske

 

Skyttehandskar finns i flera modeller, man brukar börja med heltäckande för att vid remskytte gå över till handskar utan fingrar för att få bättre skjutgrepp.

 

Inom förbundet finns ungdomsavdelning som genomför träningsläger och aktiviteter i länet som kan vara nyttiga att åka på för att bättra på sina skjutfärdigheter.

Uppdaterad: 01 JUN 2019 18:09 Skribent: Jan-Erik Buckard

Postadress:
Rosersbergs SkF - Skyttesport
Buckard, Kungsvägen 48
19570 Rosersberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: medlemsfragor@rskfg....

Se all info